ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Που και πόσο μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (π


Της Μαρίας Βουργάνα

Μείωση των αντικειμενικών αξιών 20% κατά μέσο όρο παντού, ακόμη και στις περιοχές που οι τιμές ζώνης των ακινήτων είναι μικρότερες από τις εμπορικές τιμές, προτείνουν οι ειδικές επιτροπές στο πόρισμά τους για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που παρέδωσαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 40%. Ωστόσο, μετά από δεύτερες σκέψεις και συζητήσεις που έγιναν εντός και εκτός της επιτροπής αποφασίστηκε το ποσοστό της μείωσης των τιμών να κατέβει στο 20% προκειμένου να μην υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί, από τη στιγμή που όλοι οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, μια μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 40% θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια εσόδων.

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 όπως διατάσσει με την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα αναγκασθεί να επιστρέψει τους επιπλέον φόρους σε όσους αγόρασαν ακίνητα ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά, ενώ δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015 ο οποίος έχει υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 1ης Ιανουαρίου 2015.

Το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται διατεθειμένο να κάνει αποδεκτό το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής και να μειώσει τις αντικειμενικές κατά 20% μεσοσταθμικά από τις 21 Μαΐου 2015.

Οι τιμές αυτές, θα ισχύσουν για ορισμένους μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το σημερινό αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών.

Το πόρισμα της Επιτροπής Στο πόρισμά της, η Επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Έτσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και οι Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε οκτώ ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:

• 600 - 1.000 ευρώ/τ.μ.

• 1.050 - 1.500 ευρώ/τ.μ.

• 1.550 - 2.000 ευρώ/τ.μ.

• 2.050 - 2.500 ευρώ/τ.μ.

• 2.550 - 3.000 ευρώ/τ.μ.

• 3.050 - 3.500 ευρώ/τ.μ.

• 3.550 - 4.000 ευρώ/τ.μ.

• 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω.

Οι μειώσεις Στις δύο πρώτες ζώνες ή διαφορετικά στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές της Αττικής η μείωση που προτείνεται είναι της τάξης του 5% -10%.