Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΙΟ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τα ελκυστικότερα σπίτια για ενοικίαση

Μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα βρίσκονται στις κορυφαίες προτιμήσεις των Ελλήνων που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν κάποιο ακίνητο.

Οι επιλογές τους γίνονται κυρίως με γνώμονα την οικονομία και τη συντήρηση του ακινήτου και αφετέρου με παροχές που τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία και την ασφάλεια είναι η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο), η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και η θέση σε ψηλό όροφο. Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει, η θέση στάθμευσης και η θέα.Αυτό προκύπτει σε έρευνα της RE/MAX, η οποία υπογραμμίζει ότι οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα εμφανίζουν οριακή πτώση της τάξης του 1% σε σχέση με πέρυσι.Αναλυτικότερα, στην Αττική μειώθηκαν κατά 0,9%, στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν αμετάβλητες και στην περιφέρεια υπήρξε μια μέση υποχώρηση κατά 2,2% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη).

Τη μεγαλύτερη πτώση (11%) παρουσίασαν οι τιμές στην Πάτρα και στην Κέρκυρα, ακολουθούμενες από τη Λαμία με 7%. Στον αντίποδα, αύξηση τιμών κατά 7-8% παρατηρήθηκε στην Καρδίτσα και στον Βόλο.

Βουτιά στις ακριβές

Αναλυτικότερα, στην Αττική η μεγαλύτερη πτώση μεγέθους 13% παρατηρήθηκε στις ακριβές περιοχές (Εκάλη, Νέο Ψυχικό), ακολουθούμενες από τις δυτικές με μέση πτώση 10% και ορισμένες του κέντρου όπως οι Αμπελόκηποι, όπου η μείωση άγγιξε το 11%. Ωστόσο, γενικότερα για το κέντρο της Αθήνας (με εξαίρεση το Κολωνάκι όπου παρατηρήθηκε αύξηση 5%) και τα νότια προάστια, οι τιμές παρέμειναν σταθερές.

Στις περισσότερες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, με εξαίρεση τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκε μικρή άνοδος κατά 3% (τα υψηλότερα ποσοστά, της τάξεως του 8%, κατεγράφησαν στο ιστορικό κέντρο και στην παλιά παραλία).

Σχετικά με το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου, αυτό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Πιο αναλυτικά, σε περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, προτιμούνται διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., κάτω των 20 ετών, σε τιμές 400-500 ευρώ.

Στις φθηνές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμούνται επίσης τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 350 ευρώ. Τέλος, στις ακριβές περιοχές (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία) ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες εμβαδού άνω των 150 τ.μ., 15ετίας, σε τιμές 1.000 με 1.200 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ασχέτως ηλικίας, 40-50 τ.μ., σε τιμές 250-300 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, 70-80τ.μ., στα 400 ευρώ. Στις βόρειες και δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) ζητούνται διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., μέχρι 20ετίας, στα 300 ευρώ. Στις ακριβές περιοχές (Πανόραμα) προτιμούνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 180 τ.μ., 15ετίας, στα 700 ευρώ.

Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις (Βόλο, Λάρισα, Πάτρα) οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., κάτω των 20 ετών σε τιμές από 180 έως το πολύ 300 ευρώ καθώς και 2 υπνοδωματίων, άνω των 70 τ.μ., κάτω των 20 ετών, μέχρι 350 ευρώ. Σε άλλες πόλεις της περιφέρειας (Λαμία, Καρδίτσα) η προτίμηση στρέφεται κυρίως σε διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, 90-100 τ.μ., μέχρι 20ετίας, στα 300 ευρώ. Τέλος, στις τουριστικές περιοχές το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 1- 2 υπνοδωματίων ή μεζονέτες δύο υπνοδωματίων, έως 15-20 ετών, 40 ή 70 τ.μ. αντίστοιχα και σε τιμές από 250 ευρώ (στη Σύρο) έως και 700-800 ευρώ (στη Μύκονο).

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Πηγή

Ετικέτες: