top of page

Αγανακτισμένο με την Airbnb το Παρίσι


Η πόλη του έρωτα εκτόξευσε τα βέλη της στην Airbnb, όχι όμως με σκοπό να την κάνει να ερωτευτεί, αλλά να την πληγώσει. «Η πόλη έχει απευθυνθεί σε πέντε υπηρεσίες ενοικίασης κατοικίας για διακοπές και συγκεκριμένα στις Airbnb, HomeAway, Paris Attitude, Sejourning και Windu, για να απαιτήσει την αφαίρεση των κατοικιών που ανήκουν σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι αγνόησαν τις καινούργιες απαιτήσεις καταχώρισης», δήλωσε στο AFP ο Ίαν Μπροσάτ, αναπληρωτής της Δημάρχου Παρισίου, Άνν Ινταλγκό. Πρόσθεσε πως αν δε συμμορφωθούν, η πόλη θα κινηθεί νομικά εναντίον τους.

Στόχος των παρισινών αρχών δεν είναι μόνον να ελεγχθούν οι παράνομες μισθώσεις αλλά και να αποτραπεί η ερήμωση του κέντρου, καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοι φεύγουν προκειμένου να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς ενοικίαση. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, η Airbnb ευθύνεται για τη μείωση του πληθυσμού στο κέντρο της πόλης. Ο δήμαρχος του πρώτου δήμου, Ζαν Φρανσουά Λεγκαρέτ, δήλωσε πως τα Airbnb είναι «η καταστροφή του κεντρικού Παρισιού». Γενικότερα, το μέγιστο διάστημα που το Παρίσι επιτρέπει στους κατοίκους του να νοικιάζουν την πρώτη τους κατοικία, είναι 120 μέρες τον χρόνο.

Τον Ιούλιο του 2017, το Παρίσι ήταν η πόλη με τα περισσότερα σπίτια που συνεργάζονταν με την Airbnb. Συνολικά, επρόκειτο για 65.000 ακίνητα. Τον ίδιο μήνα, το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ρύθμιση ώστε οι οικοδεσπότες να πρέπει να καταχωρηθούν στο δημαρχείο πριν αποκτήσουν τη δυνατότητα διάθεσης του διαμερίσματός τους για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση με την Airbnb ή κάποια παρόμοια υπηρεσία. Η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης θα ξεκινούσε από την πρώτη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το AFP, μόλις 11.000 ακίνητα έχουν καταχωρηθεί έως τώρα, δηλαδή περίπου το 20% των συνολικών κατοικιών. Οι ιδιοκτήτες που δεν καταχωρούν τα διαμερίσματά τους ή υπερβαίνουν το όριο που θεσπίστηκε, κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ.

Τον περασμένο μήνα, πριν αρχίσει η επίσημη εφαρμογή των νέων διατάξεων για την εγγραφή των ακινήτων, η Airbnb δήλωσε πως θα περιορίσει αυτόματα το όριο ενοικίασης διαμερισμάτων στις 120 μέρες για τους ιδιοκτήτες που έχουν σπίτια στο κέντρο του Παρισίου. Με αυτό τον τρόπο, θα εναρμονιζόταν με το όριο της πόλης. Αυτή η κίνηση άφησε αδιάφορες τις αρχές του Παρισιού, καθώς η υπηρεσία προσφέρθηκε να εφαρμόσει το προαναφερθέν όριο μόνο στους πρώτους τέσσερις δήμους, οι οποίοι άλλωστε δεν περιλαμβάνουν περιοχές με τεράστια τουριστική απήχηση.

«Ο νόμος προστάζει να αφαιρεθούν όλα τα παράνομα διαμερίσματα από όλες τις περιοχές. Από όσο ξέρω, ο νόμος του κέρδους δεν υπερτερεί του νόμου της Δημοκρατίας», ανάρτησε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο Μπροσάτ, στις 14 Νοεμβρίου.

Η Airbnb, η οποία ιδρύθηκε το 2008, αψηφούσε τις ρυθμίσεις περί ενοικίασης κατοικιών. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, οι τοπικές αρχές άρχισαν να κάνουν την αντεπίθεσή τους.

Αυτό που προκαλεί την ανησυχία τής υπηρεσίας είναι πως αυτές οι ρυθμίσεις έχουν αρχίσει να τρομάζουν τους χρήστες, τόσο τους οικοδεσπότες, όσο και τους φιλοξενούμενους. Τον Νοέμβριο, αναλυτές της χρηματοοικονομικής εταιρείας Morgan Stanley, εντόπισαν μια «απροσδόκητη» πτώση στους καινούργιους χρήστες της Airbnb σε Αμερική και Ευρώπη, εξαιτίας ανησυχιών περί ασφάλειας και προσωπικού απορρήτου. «Συνήθως, καθώς περνάει ο καιρός, οι καταναλωτές νιώθουν πιο άνετα με τις καινούργιες τεχνολογίες και αποκτούν περισσότερη επίγνωση και εξοικείωση. Κάτι τέτοιο, δε φαίνεται να συμβαίνει με την Airbnb».

Πηγή: Quartz Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Πηγή